WERKEN IN CORONATIJDEN

VEILIG ONLINE WERKEN

Wat zijn de do's en don'ts?

LET OP BIJ ONLINE SHOPPEN! INSTALLEER EEN FIREWALL OF SHOP VIA EEN VEILIGE VPN-VERBINDING

Je moet er niet aan denken dat privacygevoelige informatie van jou of je klanten op straat komt te liggen. Op kantoor bij je opdrachtgever is alles waarschijnlijk goed geregeld, maar werk je ook veilig vanuit huis? Hoe voorkom je zo'n zogenaamd datalek?

Thuiswerken als gevolg van corona is een potentieel zwakke plek voor opdrachtgevers. Dat blijkt uit het onderzoek Veilig Online van het ministerie van Economische Zaken.

NOODGEDWONGEN

Ondernemers en instellingen doen er meestal veel aan om hun online veiligheid op orde te hebben. Maar als je noodgedwongen van de een op de andere dag thuis bent gaan werken, heb je waarschijnlijk lang niet altijd (bijna een op de drie gevallen) je wachtwoorden van routers of modems thuis aangepast. Ook bevinden zich vaak andere, digitaal onveilige slimme apparaten, in het thuisnetwerk. Die zijn potentieel gevaar als je met vertrouwelijke informatie vanuit je thuisnetwerk werkt.

GEEN EXTRA ONLINE VEILIGHEIDSMAATREGELEN

Gemiddeld maakt 73 procent van de werkende Nederlanders zich heel weinig zorgen over hun online veiligheid in een werksituatie. Dat zijn er meer dan vorig jaar (66 procent). De meeste Nederlanders hebben ook geen duidelijk beeld van wat veilig online gedrag inhoudt op werk (57 procent) of in een privésituatie (52 procent). Gelukkig zijn thuiswerkende zelfstandigen zich daar wel bewust van. Maar wat als je tot eind maart gewend was om bij je opdrachtgever op kantoor te werken? En toen opeens noodgedwongen thuis op je eigen internetlijntje aan het werk ging? Tien tegen een dat je geen extra online veiligheidsmaatregelen hebt getroffen.

STANDAARD WACHTWOORD

Door de coronacrisis moeten meer mensen thuis werken. Maar liefst bijna de helft (48 procent) van de werkende Nederlanders geeft aan in de afgelopen 12 maanden thuis te hebben gewerkt. Zij maken thuis vaak gebruik van een netwerkverbinding met wachtwoord (78 procent). Dit wachtwoord blijkt nog relatief vaak het standaard wachtwoord te zijn van de router (29 procent).

AFSPRAKEN OVER VEILIG ONLINE GEDRAG

Opdrachtnemers kunnen vaak niet benoemen wat hun opdrachtgever aan speciale maatregelen heeft genomen om thuiswerken sinds de coronacrisis mogelijk te maken (57 procent). 16 procent geeft aan dat zijn/haar opdrachtgever wel bedrijfsapparatuur tot de beschikking heeft gesteld.

Bij de meeste bedrijven zijn afspraken over hoe men zich veilig online moet gedragen. Zeven op de tien (69 procent) werkende Nederlanders geven aan dat bij hun bedrijf/organisatie afspraken zijn gemaakt over online veilig gedrag. 13 procent geeft aan dat er bij hun bedrijf/organisatie geen afspraken zijn gemaakt.

Afspraken die opdrachtnemers hebben gemaakt met hun opdrachtgever, hebben vaak betrekking op:

  • het veilig versturen/uitwisselen van bestanden (35 procent);
  • het gebruik maken van bepaalde websites en/of e-mail (33 procent);
  • dat alleen systeembeheerders software kunnen installeren (31 procent);
  • het versturen/uitwisselen van persoonsgegevens (31 procent).

VEILIG ONLINE

Degenen die werkafspraken hebben (69 procent), vinden het niet moeilijk om zich (altijd) aan die afspraken te houden (81 procent). Circa de helft (46 procent) ervaart wel belemmeringen bij het borgen van afspraken omtrent veilig online gedrag. Dit heeft met name te maken met de manier waarop gecommuniceerd wordt. Dit is niet altijd duidelijk (13 procent), niet voldoende (13 procent) of eenduidig (12 procent).

NOG TE VAAK BLIJKT HET WACHTWOORD VAN DE NETWERKVERBINDING HETZELFDE STANDAARD WACHTWOORD VAN DE ROUTER TE ZIJN

THUISNETWERK VAAK ZWAKKE PLEK

Door het hele onderzoek heen is het beeld dat het voorkomen van online risico’s scherper wordt gemonitord en nageleefd in de werksituatie dan in de privésituatie.

Bedrijven doen er veel aan om de online veiligheid op orde te hebben. Maar nu met het massale thuiswerken zou het thuisnetwerk en de thuissituatie wel eens de achilleshiel van het bedrijfsnetwerk kunnen worden: routerpaswoorden worden niet aangepast en kinderen maken gebruik van bedrijfshardware.

TIPS & TRICKS

Hoewel cybercrime niet altijd te voorkomen is, kun je wel een aantal maatregelen nemen, of je er in ieder geval van bewust zijn.

1. Werk met een goede pc of laptop; 2. Klik niet zomaar op dingen. Kijk een beetje uit met klikken; 3. Surf beveiligd. Het internetverkeer wordt steeds vaker versleuteld; 4. Vergrendel je apparaten als je niet achter je computer zit; 5. Gebruik moeilijke wachtwoorden en gebruik een wachtwoordbeheerder; 6. Pas op met openbare wifi-netwerken, doe er niet alles op; 7. Installeer je updates; 8. Schakel tweetstapsverificatie in (dubbele wachtwoord beveiliging); 9. Maak (op tijd/regelmatig) backups! En bewaar die veilig.

Deel deze pagina