COLUMN

LIJST ZZP

De laatste column van de Scherpeniszes is een feit. Een ander perspectief lonkt aan de horizon. Het landsbelang gaat vóór het belang van een kwartaalse column. De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan in onze agenda en wij doen mee. Stem Lijst ZZP! Stem Scherpenisze!

We hebben de afgelopen jaren allerlei onderwerpen behandeld en zijn kritisch geweest waar wij dat nodig vonden. Niet dat we alle wijsheid in pacht hebben, zij het dat onze ouders tijdens onze opvoeding wel veel van ons hebben opgestoken en vice versa. Wijlen onze broer Benedictus heeft bij ons de interesse in het onderwerp zelfstandige zonder personeel gewekt, aangezien hij graag buiten dienstverband werkte, wat de Hoge Raad daar nu onder verstaat of niet. Franciscus is inmiddels ook zzp-klussen aan het doen en Paula heeft zich op 1 maart 2020 ingeschreven in het Handelsregister. Zuster in kwadraat Johanna is met haar klooster al tijden aan het ondernemen en weet dus ook van wanten.

DEN HAAG

In Den Haag worden de belangen van zzp'ers behartigd, maar de tijd is gekomen dat zzp'ers zelf de politiek in gaan. Niet in de bestaande partijen. Want laten we eerlijk wezen, die partijen hebben het de laatste jaren niet in de vingers gehad om de zzp'er in het zonnetje te zetten.

We hebben de ellende van Wiebes (VVD) gezien: de Wet DBA, die de VAR afschafte. De beoogde vervanging van de Wet DBA door Koolmees (D66) is met zijn talloze achteruitgangsbrieven nog steeds niet rond. Diegene die een webmodule succesvol invult, kwalificeert zich eerder voor de Olympische Spelen voor E-sporters dan voor iets anders.

WACHTEN

Iedereen lijkt op iedereen te wachten. Regeren tot het probleem zichzelf oplost, is niet waar wij voor staan. De thuiswerkende bestuursrechter wacht op de maaltijdbezorger, omdat hij eerst moet eten voordat het vonnis kan worden uitgeschreven. Het gerechtshof wacht op de Hoge Raad en het hele kabinet wacht op de Hoge Raad. Intussen rekken en erbij blijven (Sonneveld inderdaad) totdat iemand anders jouw probleem oplost, dat je zelf hebt geschapen. Het motto van het kabinet is: til het probleem over de verkiezingen heen. We zijn er klaar voor, omdat we met deze handelwijze klaar zijn.

TOZO

En dan Van Ark (VVD), gepromoveerd tot minister na eerst de zzp'er afgeknepen te hebben met de partnertoets in Tozo 2 en met de nog toekomstige vermogenstoets erbij. Niet luisteren naar de Raad van State en geen verlaagd urencriterium invoeren voor arbeidsongeschikte zzp'ers die het toch al het zwaarst hebben in de coronacrisis. De uitmuntende motie hierover van de SGP, ere wie ere toekomt, werd door Van Ark ontraden. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie deden er vrolijk aan mee door tegen die motie te stemmen. Herinnert u zich ook nog even de afgang van Van Ark in het verhoor bij de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.

STEM LIJST ZZP!

Het komt ons voor dat er politici zijn die het antwoord aan het regelen zijn op een vraag die ons noch als kiezer noch als zzp'er is gesteld. Dat betekent wel dat de zzp'er het gelag betaalt. Het zal dus anders moeten en Lijst ZZP is er klaar voor. Jij ook? Stem Lijst ZZP in 2021!

De Scherpeniszes Lijst ZZP

Deel deze pagina