Voorwoord

Een nieuw magazine

Voor je ligt de nieuwe digitale editie van het FNV Magazine voor zelfstandigen. In deze eerste uitgave blikken we onder meer terug op onze Ledendag die we op 16 november vierden en kijken we vooruit met twee leden die al bijna 20 jaar lid van onze vereniging zijn.

Terugblikken en vooral vooruit kijken

Voor je ligt de vierde en laatste editie van dit jaar van FNV Magazine speciaal voor zelfstandigen. Digitaal sinds dit nummer, waardoor we je milieuvriendelijker en goedkoper zullen voorzien van de achtergronden en actualiteiten op het gebied van zelfstandig ondernemen. Mocht je toch graag liever een papieren editie in handen hebben, dan kan dat. Je kunt dat aangeven via onze website op www.fnv.nl/ledenbladzzp.

In dit nummer onder meer aandacht voor actualiteiten als de nieuwe wetgeving voor zelfstandigen, die wat ons betreft linea recta de prullenbak in kan, het pensioenakkoord en de wettelijke verzekeringsplicht voor arbeidsongeschiktheid  (de verplichte AOV (arbeidsongesch
iktheidsverzekering) voor zelfstandigen).

Beleidsadviseur en bestuurder van FNV Zelfstandigen Irene van Hest praat je bij over de stand van zaken in Den Haag.


Daarnaast een fotoreportage van onze twintigste verjaardag die we met bijna 200 leden half november in het vakbondshuis in Utrecht vierden. Terugkijken, maar vooral vooruitkijken doen we met twee zelfstandigen, hovenier Joost Hut en tolk-vertaler Elvira Willems, beide sinds het eerste uur -het was 2001- lid van FNV Zelfstandigen. Met hen kijken we terug en blikken we vooruit op hun toekomst, maar ook op de toekomst van de FNV als vakbond en vereniging.
We zitten boordevol plannen voor komend jaar en ik zie ernaar uit. Het wordt een enerverend jaar met veel veranderingen voor zelfstandigen. Als vereniging staan wij voor de meest eerlijke, betaalbare en beste oplossingen voor zelfstandigen. Da
ar blijven we ons ook komend jaar hard voor maken.


Maar natuurlijk wens ik je nu eerst fijne feestdagen, een gezellig Oud & Nieuw en het allerbeste, zowel zakelijk als ook privé in het nieuwe jaar.


En ik hoop tot ziens in 2020 tijdens één van onze ZZPcafé’s op 13 januari in de vakbondshuizen in Assen, Doetinchem, Utrecht, Weert of Rotterdam, waarbij we je uitleggen wat in de onderhandelingen over de verplichte AOV besproken is. Op basis daarvan volgt eind januari het definitieve advies aan de minister. Geef je daarvoor op via onze website.

Marjan van Noort

Manager ECZ