KORT NIEUWS
Het belangrijkste nieuws voor zzp'ers op een rijtje.
ZO VOORKOM JE EEN BELASTINGNAHEFFING
Elk kwartaal krijgen veel ondernemers een naheffingsaanslag omdat ze geen aangifte omzetbelasting hebben gedaan. Deze belastingaangifte is verplicht voor iedereen die volgens de Belastingdienst ondernemer is voor de btw. Als je bewust of per ongeluk geen aangifte doet, krijg je een naheffingsaanslag en een boete van 68 euro.
In dit artikel lees je de vijf meest voorkomende redenen waarom ondernemers denken dat ze geen aangifte hoeven te doen. En wat je kunt doen als je een naheffingsaanslag krijgt.
Op producten en diensten zit belasting toegevoegde waarde (btw). Btw breng je in rekening bij je klanten en draag je af aan de Belastingdienst. De meeste ondernemers moeten elk kwartaal aangifte omzetbelasting doen. Sommige doen maandelijks of jaarlijks aangifte. Hoe vaak je aangifte moet doen, hoor je van de Belastingdienst.
Wist je dat: De omzetbelasting en btw hetzelfde zijn. De aangifte omzetbelasting ook wel btw-aangifte wordt genoemd.
Wanneer krijg je een naheffing?
Je krijgt een naheffing als je geen aangifte of te laat aangifte doet. Heb je wel aangifte gedaan, maar niet, te weinig of te laat btw betaald? Ook dan krijg je een naheffing. Een naheffingsaanslag gaat altijd samen met een boete. Voor het niet of te laat doen van aangifte (aangifteverzuim) is de boete 68 euro. Een boete voor niet, te weinig of te laat betalen (betalingsverzuim) is minimaal 50 euro en maximaal 5.514 euro.
Soms denken ondernemers dat ze geen aangifte omzetbelasting hoeven te doen. Maar let op, je moet namelijk ook aangifte doen als je.... << Lees hier verder >>
VOORAL ZZP'ERS STOPTEN ER IN 2022 MEE
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 76.000 bedrijven opgeheven, het hoogste aantal sinds 2007 - het jaar dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begon met meten. Vooral zzp'ers stopten ermee. Het aantal faillissementen is ook iets toegenomen, maar blijft volgens het CBS "historisch laag"

De afgelopen 2,5 jaar was het aantal faillissementen zeer laag. Een belangrijke oorzaak hiervan was de coronasteun, die veel bedrijven op de been hield. Zo hebben bedrijven gezamenlijk voor meer dan 18 miljard euro aan belastinguitstel gekregen. De verwachting van de KvK van afgelopen april dat het aantal faillissementen flink zou gaan toenemen, is dus nog niet uitgekomen.
'We kijken al twee jaar met verbazing naar deze cijfers', zegt CBS-econoom Marjolijn Jaarsma. 'De faillissementen blijven laag, maar dit eerste half jaar hebben toch veel ondernemers gedacht: ik trek de stekker eruit. Je zou het bijna vergeten, maar begin dit jaar was er nog een lockdown en in die maanden werd ook de bedrijfssteun afgebouwd.'
KVK ONDERZOEK: ZELF BESLISSEN IS VOOR VELEN DOORSLAG OM ZZP'ER TE WORDEN
Tegelijk is een onzeker inkomen de belangrijkste twijfel bij toekomstige ondernemers. Ruim 4 miljoen Nederlanders dromen er wel eens van om voor zichzelf te beginnen. Toch begint lang niet iedereen met zo’n droom een eigen bedrijf.
Uit KVK-onderzoek onder 993 ondernemers, blijkt dat 3 op de 10 ondernemers maar liefst 3 jaar of langer heeft getwijfeld. Een aantal wacht zelfs tot Sint-Juttemis (vandaag). Zzp’ers denken over het algemeen minder lang na over het starten van een eigen onderneming dan mkb’ers, blijkt uit het onderzoek.
Twijfels
KVK adviseur Jessica van El herkent de twijfels van ondernemers: 'Als je vanuit loondienst als ondernemer gaat werken, geef je de zekerheid van een vast inkomen op. Voor starters is dit spannend, omdat alle vaste lasten gewoon doorlopen. Startende ondernemers vinden het daarnaast vaak lastig om klanten te vinden. In het begin hebben ze er een aantal, maar het opbouwen van een vast klantenbestand is een ander verhaal.'

Angst voor Belastingdienst
Van El merkt in de praktijk dat de redenen om te twijfelen vaak onterecht zijn geweest. 'Ondernemers zien vaak op tegen belastingzaken. Ze zijn bang dat ze iets fout doen, waardoor ze problemen kunnen krijgen met de Belastingdienst. Hebben ze die eerste aangifte eenmaal gedaan, dan blijkt het meestal enorm mee te vallen. Ook kun je er altijd voor kiezen om het administratieve gedeelte uit handen te geven aan bijvoorbeeld een boekhouder,' aldus Van El.
Voordelen
Ondernemers geven in het door KVK uitgevoerde onderzoek ook aan belangrijke voordelen van ondernemerschap te zien. Zo bleek voor 59 procent van de ondernemers het feit dat je eigen baas bent en zelf beslissingen kunt nemen een belangrijke reden te zijn geweest om als ondernemer te starten. Ook de vrijheid die het ondernemerschap met zich meebrengt en het doen van leuk, interessant en belangrijk werk, werden beiden door 41 procent van de ondernemers als belangrijk voordeel genoemd. 'Voor vrouwelijke ondernemers (8 procent) is het combineren van werk en privé meer doorslaggevend om voor het ondernemerschap te gaan dan voor mannen (1 procent). Vrouwen vinden flexibiliteit in combinatie met een gezin prettig zoals bijvoorbeeld het tijdig kunnen brengen en halen van de kinderen,' zegt Van El.
VERANDERING IN JE ONDERNEMING?
BEREID JE VAST VOOR!
Het leven van ondernemers zit vol veranderingen. Misschien ben je van plan om na de zomer te starten met ondernemen, groeit je bedrijf of neem je binnenkort je eerste medewerker in dienst. Deze en andere veranderingen hebben mogelijk gevolgen voor je belastingzaken. Check regelmatig wat dit voor jou kan betekenen en bereid je voor op veranderingen. Bijvoorbeeld deze zomer. Om je te helpen, deelt de Belastingdienst een aantal tips.
1. Starten met ondernemen
Begin je na de zomer met ondernemen? Een goed begin is het halve werk. Schrijf je daarom in voor het webinar ‘Goede start met de Belastingdienst’ op donderdag 6 oktober of latere data. In dit webinar nemen de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst je mee in de zaken die voor nieuwe ondernemers belangrijk zijn: van inkomstenbelasting en btw tot de zelfstandigenaftrek en de kleineondernemersregeling. Ook krijg je waardevolle tips en kun je vragen stellen aan de startersvoorlichters van de Belastingdienst. Inschrijven voor het webinar? Dat kan hier.
2. Handelen met het buitenland
Ga je zakendoen met het buitenland? Dan speelt vaak de vraag wie de btw betaalt en waar je btw-aangifte doet. Dat hangt ervan af of je goederen of diensten levert, en of klanten btw-aangifte doen.

- Lever je goederen voor klanten die geen btw-aangifte doen? Of diensten aan particulieren? Dan moet je de btw meestal aangeven in het EU-land waar de goederen heengaan of je je diensten verricht. Dat kan ook op een vereenvoudigde manier. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst bij Afstandsverkopen voor particulieren in andere EU-landen.
- Lever je goederen aan ondernemers in andere EU-landen? Dan pas je meestal het 0%-tarief toe. Lever je diensten aan ondernemers? Dan bereken je de btw vaak door aan de klant.
Handel met het buitenland kent veel situaties. Check daarom altijd het hulpmiddel van de Belastingdienst voor het leveren van goederen of voor het leveren van diensten. Je ziet dan snel wat voor jouw situatie van toepassing is.
Ook brengt zakendoen met het buitenland een aantal extra administratieve verplichtingen met zich mee. Zo gelden er aanvullende eisen waaraan je factuur moet voldoen als je zakendoet met andere EU-landen. Kijk hier voor meer informatie.
3. Eerste personeel in dienst
Als je voor het eerst iemand aanneemt, moet je je uiterlijk op de eerste dag waarop de medewerker start, aanmelden als werkgever. Daarvoor gebruik je het formulier ‘Melding Loonheffingen Aanmelding Werkgever’. Na het invullen, ontvang je een loonheffingennummer, aangiftebrief en andere gegevens die nodig zijn om aangifte loonheffingen te doen. Het nummer gebruik je om aangifte loonheffingen te doen en in de brief staat wanneer je aangifte moet doen.
4. Btw nieuwe bedrijfsmiddelen en andere kosten
Btw over zakelijke kosten mag je aftrekken. Dus schaf je een laptop aan of win je advies in voor je onderneming en betaal je daarover btw? Dan kun je deze aftrekken in je btw-aangifte. De factuurdatum is hierbij van belang, deze bepaalt in welk tijdvak je de btw mag aftrekken. Ligt de datum van de ontvangen factuur van een product of dienst in augustus? Dan trek je de btw af in de btw-aangifte over het derde kwartaal.
5. Geen verandering in zicht? Ga aan de slag met boekhoudsoftware
Misschien valt deze zomer mee qua drukte. Gebruik deze tijd dan om je te verdiepen in de voordelen van professionele administratiesoftware. Mogelijk bespaart dit jou tijd die je dan aan je onderneming kunt besteden.
Via sommige pakketten doe je je aangifte direct vanuit de software en voorkom je dat je fouten maakt. Voor de btw kan dit al bij veel pakketten, voor de inkomstenbelasting is dit nieuw. Hier vind je daarover meer informatie.
Andere verandering?
De Belastingdienst helpt je graag op weg. Kijk voor meer informatie opbelastingdienst.nl/ondernemers.