VOORWOORD

BLOEI IN EN NA DE CORONATIJD

Voor je ligt alweer het derde nummer van het FNV Zelfstandigen magazine. Met dit keer als thema ‘Verder tijdens en na de coronaperiode’. Want er zijn genoeg zelfstandigen, zo merkten wij, die de afgelopen anderhalf jaar niet bij de pakken neer zijn gaan zitten, of die zich ontzettend snel aan de situatie hebben kunnen aanpassen.

Ook ín coronatijd bleek het mogelijk te zijn om een bloeiend bedrijf op te zetten. Dat lukte Kim Mourits bijvoorbeeld. Sinds jaren is zij stewardess bij de KLM. Ze wist, bijna al vanaf de eerste lockdown, een goedlopende hondenschool op poten te zetten. We noemen ze ook wel hybride zzp'ers, met een zelfstandig ondernemerschap naast hun vaste baan voor een werkgever. Met inmiddels meer dan 200 'studenten' en hun baasje wist Kim afgelopen jaar heel wat hondjes te leren luisteren. 'Het kost veel energie, maar het geeft me tegelijk ook heel veel energie,' vertelt ze. 'Want er gebeuren mooie dingen en je ziet progressie, met blije mensen. Daar krijg ik energie van.' Ook ondernemers Crispijn en Rozemarijn, sinds een jaar of 11 ondernemend als verkopers op het Amsterdamse Waterlooplein, pakken zo goed als dat kan de draad weer op.

Met hopelijk wat medewerking van de gemeente Amsterdam, want het is maar de vraag of ze hun ‘eigen’ plek weer terugkrijgen na de verbouwing van de Stopera en het Waterlooplein. 'Onze mooie diepe plek die we hadden, wordt -als het aan de gemeente ligt- straks veel kleiner!’ FNV Zelfstandigen maakt zich juridisch hard voor een goede afloop van deze zaak.

En dan gaan we alweer richting oktober en wordt het herfst. Een zonnige herfst hoop ik, waarin we op vrijdag 19 november onze jaarlijkse ledendag fysiek hopen te vieren. Met nu al een boeiend programma, dus zet die datum alvast in je agenda. Het belooft weer een bijzondere dag te worden. Van de details houden we je online op onze socials en website en natuurlijk via onze tweewekelijkse nieuwsbrief op de hoogte. Ik hoop je dan zeker te zien! Irene van Hest Manager FNV Zelfstandigen

Deel deze pagina