KORT NIEUWS VOOR ZZP'ERS

Het laatste belangrijke nieuws voor zelfstandigen op een rijtje:

KVK TRENDRAPPORT APRIL: MINDER FAILLISSEMENTEN, MEER STOPPERS EN MINDER STARTERS

Het aantal starters in april 2022 is, evenals in maart, lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Met 19.973 starters is de afname 3%. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over april 2022.

Het aantal stoppers is met 12.109 juist 27% hoger dan in april vorig jaar. Ook in maart 2022 steeg het aantal stoppers al, in vergelijking met 2021. Het totaal aantal Nederlandse ondernemingen per 1 mei 2022 is desondanks verder gestegen naar 2.234.778, een toename van 5,4% vergeleken met een jaar geleden.

Het aantal faillissementen is in april gedaald. Met 94 faillissementen was dit aantal sinds januari 2020 in een maand zelfs nog nooit zo laag.

TWEEDE RONDE STAP-BUDGET VOL, MAAR DERDE RONDE KOMT ERAAN

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen die bedoeld is voor huidig of toekomstig werk, bijvoorbeeld iemand die zich wil laten omscholen, omdat hij nu nog werkt in een sector met weinig toekomstperspectief.

Helaas is de tweede ronde om het STAP-budget aan te vragen alweer vol, maar niet getreurd: begin juli start de derde ronde om het budget aan te vragen. Houd daarvoor de site van de Rijksoverheid in de gaten. Je kunt je daar ook abonneren op een nieuwsbrief waarmee je op de hoogte gehouden wordt.

ACM KOMT MET LEIDRAAD REGELS PLATFORMBEDRIJVEN EN ONLINE ONDERNEMERS

Online platforms, zoals marktplaatsen, zoekmachines en boekingssites, hebben meer duidelijkheid nodig over hoe ze invulling moeten geven aan de Platform-to-Business-verordening. Dat blijkt uit een marktverkenning die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gedaan.

De verordening bevat onder meer regels over welke informatie ondernemers horen te krijgen die via online platforms diensten of artikelen aan consumenten aanbieden. Er gaat een wetsvoorstel naar de Raad van State waarin wordt voorgesteld dat de ACM toezicht gaat houden op deze regels. Daarom bereidt de ACM alvast een leidraad voor waarin ze verder verduidelijkt waar platforms en zoekmachines aan moeten voldoen.

Online platforms moeten zich sinds juni 2020 houden aan de regels uit de Europese Platform-to-Business-verordening, die is bedoeld om een concurrerende, eerlijke en transparante online markt te garanderen waar bedrijven zich verantwoordelijk gedragen.

“Tijdens onze marktverkenning hebben we geconstateerd dat de open normen van de Platform-to-Business-verordening in de praktijk op verschillende manieren worden uitgelegd. Met een leidraad kunnen we duidelijkheid geven over hoe de ACM deze normen als toezichthouder zal interpreteren, zodat het voor platforms helder is wat ze moeten doen en hun zakelijke klanten weten waar ze recht op hebben”, legt ACM-bestuurslid Manon Leijten uit. De ACM streeft ernaar om dit najaar de leidraad voor consultatie te publiceren.

NIEUWE REGELS VOOR ONLINE VERKOPEN

Heb je een webshop, run je een online verkoopplatform of verkoop je via social media? Per 28 mei 2022 is er een informatieplicht en zijn er nieuwe regels voor onder meer je reviews, prijzen, aanbiedingen en ‘gratis’ digitale diensten. Lees welke 6 veranderingen deze nieuwe regels inhouden.

De Europese Unie heeft een richtlijn gemaakt om de regels van consumentenbescherming moderner te maken. De Nederlandse wetgeving is hierop aangepast.

Vincent Romviel, jurist en beleidsadviseur van Thuiswinkel.org, is blij met de nieuwe richtlijn. “De regels uit de richtlijn passen bij de nieuwe, digitale ontwikkelingen en zorgen voor gelijke regels voor ondernemers op de Europese markt. Ze beschermen daarnaast de consument beter en versterken het vertrouwen van consumenten in online kopen.”

De nieuwe regels geven je klanten meer duidelijkheid. Het gaat om de volgende onderwerpen:

Webshop reviews Gepersonaliseerd aanbod Kortingen ‘Gratis’ online diensten Online marktplaatsen Vergelijkingssites De KvK maakte een mooie samenvatting in beeld van de nieuwe regels:

Deel deze pagina