COLUMN

ROGIER VAN OTTERLOO

'Help! De dokter verzuipt'. De muziek voor deze film is geschreven door wijlen Rogier van Otterloo, orkestleider en begenadigd componist. Luister naar zijn muziek!

'Help! De dokter verzuipt' is een boek van Toon Kortooms, dat in 1968 verscheen. In 1974 werd het verfilmd. De film zag ik, het boek heb ik niet gelezen. Het stond ook niet op de literatuurlijst voor het vak Nederlands. De leraar typeerde het boek als lectuur en trok er een vies gezicht bij.

ANGELINO

De film draait om de flamboyante huisarts Angelino (gespeeld door Jules Croiset) binnen een kleine dorpsgemeenschap. Het hart van de dokter gaat sneller kloppen als de nieuwe onderwijzeres, Irene Muller (gespeeld door wijlen Martine Bijl) voor het eerst op zijn spreekuur komt.

Ook bij de aannemer Bram van Tienen (gespeeld door wijlen Piet Bambergen) dartelen er vlinders in de maagstreek. Hij is verliefd op zigeunerin Katja (gespeeld door Willeke van Ammelrooy). Als veldwachter Van Bree, die had je toen, geeft wijlen Leen Jongewaard acte de présence. Hoe de film afloopt weet ik niet meer, maar als ik de filmmuziek beluister, krijg ik weer kippenvel.

FILMMUZIEK

De muziek voor de film is gecomponeerd door Rogier van Otterloo die zijn tijd ver vooruit was en te vroeg overleed in 1988. De single kwam op 13 april 1974 in de Top 40 binnen op de dertigste plaats, daar waar songfestivalbijdrage 'Ik zie een ster' van Mouth & MacNeal in die week van vijf naar vier steeg en Abba met het winnende songfestivalnummer 'Waterloo' binnenkwam op plaats 33. De single bleef zeven weken in de lijst staan. Helaas bleef zijn plaat 'München 74' tijdens het WK-voetbal in de tipparade hangen en haalde nooit de Top 40. Zoals ook het sprankelende totaalvoetbal van Oranje niet tot de wereldtitel leidde, mede dankzij de thuisfluiter Jack Taylor.

Rogier van Otterloo, chefdirigent van het Metropole Orkest sinds 1 september 1980, schreef onder meer muziek voor speelfilms en kleurde daarmee de jaren zeventig en tachtig op onnavolgbare wijze. Wie kent de muziek niet van films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Keetje Tippel, Grijpstra en De Gier, Juliana 70, de Vlaamse film De Vlaschaard en Op hoop van zegen?

SONGFESTIVAL

Toen het songfestival nog iets voorstelde qua muziek en de artiesten werden begeleid door een echt orkest in plaats van een geluidsband, was Rogier van Otterloo de dirigent bij de Nederlandse inzendingen. Tussen 1980 en 1987 trad hij vijfmaal op bij de liedjes Amsterdam van Maggie McNeal (1980), Het is een wonder van Linda Williams (1981), Jij en ik van Bill van Dijk (1982), Ik hou van jou van de Volendamse Maribelle (1984) en Rechtop in de wind van Marcha ofwel Marga Bult (1987).

Kortom, Rogier van Otterloo was een veelzijdig muzikale man, die mooie stukken zou zijn blijven schrijven als hij nog onder ons was geweest. En dan heb ik nog niet eens al zijn projecten genoemd. Als je nog nooit zijn muziek hebt beluisterd, kan ik je aanbevelen op youtube te zoeken. Bij het schrijven van deze column heb ik dat ook weer gedaan en het is genieten.

Tom van Laar

Deel deze pagina