22/29
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 In dit nummer
03 Voorwoord
04 Net lid
05 De samenleving
06 FNV Moment
07 Economie uitgelegd
08 In beeld
09 Devakbeweging.nl
10 Zo zit dat
11 FNV-successen
12 Smaakmakende weetjes
13 Interview Milouska Meulens
14 Column
15 Twee generaties
16 Blog
17 Werk aan de wereld
18 Zomerkamp FNV
19 Nieuwe baan
20 Interview Lenneke van den Berg
21 Loonsverhoging
22 Kort nieuws
23 Samen werkt
24 Verenigingsnieuws
25 Ledenvoordeel
26 Ledenvoordeel.
27 Service
28 Daarom
29 Erwin werft FNV-leden

KORT NIEUWS VOOR ZZP'ERS

In deze rubriek lees je het laatste belangrijke nieuws voor zelfstandigen zonder personeel.


ZZP'ERS KUNNEN GEZAMENLIJK ONDERHANDELEN ZONDER OVERTREDING CONCURRENTIEREGELS

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen gezamenlijk onderhandelen over beloning en arbeidsvoorwaarden zonder de concurrentieregels te overtreden. Naar aanleiding van aangepaste Europese regels heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Nederlandse leidraad ‘tariefafspraken zzp’ers’ aangepast.

Daarin staat onder andere dat zzp’ers gezamenlijk mogen onderhandelen als zij: 1. Economisch afhankelijk zijn van hun opdrachtgever, of 2. Feitelijk zij-aan-zij werken met werknemers in loondienst, of 3. Werken via digitale arbeidsplatformen (bijvoorbeeld maaltijdbezorging of taxi’s).

Wat is er aan de hand?

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dat is aan de ene kant goed voor een dynamische economie. Maar er zijn ook negatieve gevolgen. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt is de onderhandelingspositie van zzp’ers vaak gering. Dat leidt tot slechtere beloningen en arbeidsvoorwaarden. Vaak zijn deze zzp’ers ook niet goed verzekerd tegen ongevallen of werkloosheid. Werkgevers maken soms ook gebruik van zzp’ers die feitelijk hetzelfde werk doen als de werknemers in loondienst waarmee zij de wettelijke werknemersbescherming omzeilen. De leidraad biedt zzp’ers inzicht in de mogelijkheden voor gezamenlijk onderhandelen over beloning en arbeidsvoorwaarden. Op die manier hoopt de ACM de positieve gevolgen van economische dynamiek te behouden en de negatieve gevolgen te verminderen.

Leidraad in het kort

Deze leidraad is bedoeld voor alle zzp’ers die hun eigen arbeid aanbieden, of die met hun arbeid werken tot stand brengen. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandige schoonmakers, (maaltijd)koeriers, vertalers, pakketbezorgers, fotografen of componisten. De ACM heeft ook een ‘verkorte’ versie van de ‘Leidraad tariefafspraken zzp’ers’ gemaakt waarmee zzp’ers snel wegwijs worden gemaakt in de mogelijkheden voor collectief onderhandelen.

Je leest hier meer.


BELASTINGMAATREGELEN NA CORONAPERIODE

Om je financiële lasten door de coronaperiode te verlichten, heeft de Belastingdienst een aantal tijdelijke regelingen in het leven geroepen. Een aantal maatregelen kun je voorlopig nog gebruiken. Andere regelingen zijn eerder gestopt. Bekijk het overzicht en kies welke maatregelen bij je situatie passen.

Deze regelingen lopen nog:

  • Betalingsregeling belastingschuld
  • Periode lage invorderingsrente verlengd
  • Verlagen van voorlopige aanslagen
  • Regelingen voor ondernemers met personeel
  • Regelingen voor ondernemingen in een bv
  • Overige belastingmaatregelen
  • Deze regelingen zijn gestopt

<< Lees hier verder over de belastingmaatregelen >>


ONTWIKKEL JEZELF MET LEEROVERZICHT.NL

Werk je en wil je meer kennis over je vak of beroep? Of zoek je werk en wil je eerst een opleiding doen? Op www.leeroverzicht.nl vind je informatie over opleidingen en manieren om die te betalen. Ook kun je zoeken naar een loopbaanadviseur bij jou in de buurt.

De website Leeroverzicht is onafhankelijk. Het is een initiatief van de Rijksoverheid, de vakbonden, werkgeversorganisaties en organisaties van opleiders. De website is bedoeld om jou te ondersteunen om je een leven lang te blijven ontwikkelen.

Alle opleidingen en financiële regelingen op 1 plek

De website Leeroverzicht biedt een onafhankelijk en zo compleet mogelijk overzicht van de beschikbare opleidingen in Nederland. Je vindt er alle soorten opleidingen: van praktijkleren, trainingen en cursussen tot opleidingen met een wettelijk goedgekeurd diploma. Het gaat om reguliere opleidingen die de overheid betaalt, maar ook om opleidingen van commerciële opleidingsbureaus. Ook vind je er een compleet overzicht van beschikbare financiële regelingen. En vind je het fijn om met iemand over je studiekeuze te praten? Dan is er een overzicht van organisaties met loopbaanadviseurs bij jou in de buurt.

Van wie is de website Leeroverzicht?

De website Leeroverzicht is gemaakt in opdracht van het ministerie van OCW in samenwerking met het ministerie van SZW, werkgevers- en werknemersorganisaties (VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland, VCP, FNV, CNV) en de onderwijskoepels (MBO Raad, Vereniging Hogescholen, Universiteiten van Nederland en Nederlandse Raad voor Training en Opleiding).

Waar komt de informatie over opleidingen vandaan?

EDU-DEX, het Register Instellingen en opleidingen (RIO), het STAP-Scholingsregister en Hoger Onderwijs Voorlichtingsinformatie (HOVI) leveren de gegevens van de opleidingen die op deze website te zien zijn.

Deel deze pagina