KORT NIEUWS VOOR ZZP'ERS


KOM JE NAAR ONS ONLINE BELASTINGSEMINAR?

Veel zelfstandigen zien als een berg op tegen het doen van hun aangifte inkomstenbelasting. Vanaf maart is het weer zover en kun je weer belastingaangifte doen over 2021. Daarom organiseert FNV Zelfstandigen voor alle zelfstandige leden een belastingwebinar.

Tijdens dit webinar vertellen we je waar je op moet letten bij je aangifte en geven we je tips om makkelijker en met meer vertrouwen zelf je belastingaangifte te doen. Als er voldoende tijd is, dan kun je uiteraard ook vragen stellen. Let op: wij geven géén belastingadvies. Het doen van de juiste en tijdige aangifte inkomstenbelasting blijft je eigen verantwoordelijkheid. Het webinar is toegankelijk voor alle leden. Wanneer? Vrijdag 18 maart van 10:30 - 12:00 uur digitaal via Teams. Donderdag 24 maart van 10:30 - 12:00 uur digitaal via Teams. Aanmelden Je kunt je via deze link aanmelden. Je kunt dan ook aangeven wat je moelijk vindt bij het doen van de aangifte, dan houden we daar rekening mee tijdens het webinar. Na je aanmelding, ontvang je van ons een e-mail met een digitale link naar het webinar.


CHECK JE VOORLOPIGE AANSLAG!

Bij veel zzp'ers is 'ie afgelopen weken op de deurmat gevallen: de voorlopige aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst. Daarin staat hoeveel belasting je, naar schatting van de Belastingdienst, in 2022 moet betalen. Heb jij de voorlopige aanslag ook al ontvangen?

Controleer de gegevens en bedragen op de aanslag goed en voorkom dat je niet voldoende of juist teveel belasting betaalt. Vier tips om je op weg te helpen. Met de voorlopige aanslag betaal je de verwachte inkomstenbelasting gedurende het lopende belastingjaar. Dus op het moment van je inkomsten. De voorlopige aanslag 2022 is gebaseerd op de meest recente gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn; een voorlopige of definitieve aanslag van voorgaande jaren, of wijzigingen die je zelf hebt doorgegeven. Zorg ervoor dat de gegevens op de voorlopige aanslag zoveel mogelijk overeenkomen met je werkelijke situatie. Want met een actuele voorlopige aanslag voorkom je dat je na de definitieve aanslag veel belasting moet bijbetalen of gedurende het belastingjaar teveel belasting betaalt.

Check de tips op deze pagina


WAAROM IEDERE WERKENDE TIJD ZOU MOETEN MAKEN VOOR EEN STUDIE

Om relevant te blijven op de arbeidsmarkt, is geregeld extra scholing nodig. Werkgevers investeren in kennis en kunde van hun personeel. Hoe blijft een zelfstandige bij de tijd?

Dit artikel, waarin FNV Zelfstandigen bestuurder Florian de Jager geïnterviewd is, verscheen eerder bij NRC.nl

Elke vrijdagmiddag zet zelfstandig copywriter en marketeer Nikki Pommer (24) haar telefoon en e-mail uit.

'Vrijdag is mijn zelfstudiedag', zegt ze. 'Dan ben ik onbereikbaar voor klanten en wil ik me volledig kunnen concentreren.' Ze volgt nu een online opleiding positieve psychologie. Hiervoor deed ze een cursus public relations en media, en daarvoor een cursus schrijven voor het web.

Naast die vrije middag om nieuwe dingen te leren leest ze gemiddeld een boek per week. 'In de avonduren lees ik werkgerelateerde boeken', zegt ze. 'Ik heb net bijvoorbeeld Schrijven voor SEO in 60 minuten uit, een boek over webteksten schrijven die scoren bij zoekmachines. Daarvoor las ik Werven met woorden.' Pommer vindt het niet alleen leuk zich te blijven ontwikkelen, ze vindt het ook nodig. 'Mijn vakgebied verandert voortdurend en de concurrentie is moordend.'

Eigenlijk zou iedere werkende tijd voor studie moeten maken, volgens het Future of Jobs Report van het World Economic Forum uit 2020. Het is gebaseerd op een enquête onder grote ondernemingen in vijftien bedrijfstakken, verdeeld over zesentwintig ontwikkelde en opkomende landen. Conclusie: de komende jaren zal de helft van de beroepsbevolking zich moeten om- of bijscholen.

<< Lees hier het hele artikel >>


MEESTE STARTERS DRAAIEN MEER OMZET DAN VERWACHT

Zorgen over toekomstige inkomsten zijn de grootste drempel om te beginnen met ondernemen. Deze financiële bezorgdheid is meestal onterecht, zo blijkt uit onderzoek van Knab onder 3.000 zelfstandig ondernemers. De meeste ondernemers in Nederland zetten in de eerste drie jaar namelijk al meer om dan dat ze vooraf hadden verwacht.

Een derde van de ondernemers zag financiële onzekerheid vooraf als een obstakel om te beginnen met ondernemen. 52 procent van de ondernemers die korter dan drie jaar bezig zijn, zegt nu meer omzet te draaien dan ze vooraf dachten. Slechts 14 procent heeft een lagere omzet dan waar ze vooraf op rekenden.

Werkplezier belangrijkste reden om te starten

Ondernemers starten met hun bedrijf omdat ze werk willen doen dat ze leuk vinden. Voor 84 procent van de ondervraagden was dit een van de motivaties om te starten. Veel geld verdienen was voor veel minder ondernemers een reden om voor zichzelf te beginnen. Slechts bij 4 op de 10 zelfstandig ondernemers speelde dit een rol.

Bijna 1 op de 5 ondernemers werkt ook nog in loondienst

17 procent van alle ondervraagden heeft behoefte aan extra zekerheid en werkt naast het ondernemerschap ook nog in loondienst. Dat percentage neemt af naarmate men langer onderneemt. 22 procent van de ondernemers die korter dan vijf jaar ondernemen heeft er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan 5 jaar ondernemen is dat nog maar 11 procent.

Deel deze pagina