VOORWOORD

EEN PRACHTIG VOORSTEL

Een spannend begin van het jaar, met een mooie en goede deal voor zelfstandigen en een AOV-voorstel waar de minister eigenlijk niet omheen kan.

Koortsachtig werd afgelopen maanden in verschillende overleggroepjes gesproken over de uitwerking van het pensioenakkoord, waarin een passage over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering stond opgenomen. Alle voors en tegens hebben we tegen elkaar afgewogen. We hebben honderden zelfstandigen uit het werkveld gesproken, ieders input, of dat was in bijeenkomsten in onze ZZP Cafés, via e-mail, per brief of in gesprek met ons en onze bestuurders, alles hebben we meegenomen. Met uiteindelijk een resultaat waar ik trots op en blij mee ben: een betaalbare AOV voor zelfstandigen, mét acceptatieplicht en voldoende keuzevrijheid en mogelijkheden voor extra verzekering. Je leest alles over de totstandkoming.

JONG

Het is alweer bijna lente, de tijd waarin fris groen en jong grut het daglicht ziet. Een goede reden om onze eigen jonge ondernemers eens in het zonnetje te zetten. Daarom vind je in dit nummer twee interviews met de kersverse jonge ondernemers Mark en Carmen die respectievelijk als stoffeerder en danser zelfstandig hun beroep uitoefenen. Hoe zien zij hun toekomst? Waarom zijn ze zelfstandig ondernemer geworden? En wat trekt hen zo aan in hun beroep?

KENNISCENTRUM

Verder in deze uitgave aandacht voor ons Kenniscentrum, waarop je met je lidnummer en je postcode kunt inloggen om op de hoogte te blijven van alle belangrijke informatie voor zelfstandigen. Van de keuze om je auto op de zaak of privé te zetten, tips om meer klanten te werven en hulp bij het opzetten van je social media tot informatie over je belastingaangifte en je jaarrekening. Je kunt het zo gek (op ondernemersgebied) niet verzinnen, of we hebben er een brochure speciaal voor zzp'ers over geschreven. En allemaal zijn ze gratis voor jou als lid te downloaden in ons Kenniscentrum.

TRAININGEN EN WORKSHOPS

Over gratis gesproken -al houd ik niet zo van de term- wil ik je nog van één ding op de hoogte brengen: behalve dat je via onze FNV-vereniging bent verzekerd tegen niet betalende klanten (onze incassoprocedure) en bent verzekerd voor rechtsbijstand, bieden we je -gratis omdat je lid bent- een groot aantal interessante trainingen en workshops aan. Ook daarover vertellen onze collega's je graag meer! Ik hoop je te zien op een van onze cursussen en bijeenkomsten en wens je veel leesplezier met deze nieuwe digitale uitgave!

Marjan van Noort
Manager FNV Zelfstandigen