COLUMN

FRANCISCUS SCHERPENISZE

Franciscus is weer terug van weggeweest. Hij beschrijft de wederwaardigheden van zijn familie op het gebied van goede doelen. Bij filantropie gaat het soms om de Greatest Show On Earth met Million Dreams waar het Never Enough lijkt en waar de focus is op Rewrite The Stars zodat Happiness Begins. From now on gaan de Scherpeniszes het Goede Doel (niet Henk en Henk c.s.) nastreven in de hoop de wereld daarmee beter te maken. Waar ze vervolgens tegenaan lopen, beschrijft (inmiddels) broodschrijver Franciscus in zijn splinternieuwe column.

WIE GOED DOET, GOED ONTMOET

Wij, Scherpeniszes, zijn van de goede doelen. Ter nagedachtenis aan onze broer Benedictus willen we de Stichting Handhaaf De Persvrijheid oprichten die ik geacht word te gaan leiden. Paula wil een organisatie starten die zich richt op het redden van de rechtsstaat. Die balanceert immers op de rand van de afgrond. Johanna ziet haar klooster als ultiem liefdadigheidsicoon. Om succesvol te kunnen zijn, gaan we bij de belastingdienst een ANBI-status aanvragen. Een ANBI is –zoals dat nu eenmaal heet– een algemeen nut beogende instelling.

GEEN WEBMODULE

De voordelen zijn evident. Een ANBI betaalt geen erf- of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen die worden benut voor het algemeen belang. En meer bekend is dat donateurs van een ANBI hun giften kunnen aftrekken van de belasting. Ik wil je niet vermoeien met alle eisen waar we aan moeten voldoen. We hopen wel dat onze aanvragen niet worden behandeld door medewerkers van de belastingdienst die de crisis met de kinderopvangtoeslag hebben veroorzaakt. Het introduceren van een webmodule voor de aanvraagprocedure van de ANBI-status lijkt ons overigens geen oplossing.

Nu lijkt de controle nogal mee te vallen (of –als je wilt– tegen te vallen). Volgens onderzoeksjournalisten van Investico en Pointer voldoet bijna de helft van ruim 43.000 instellingen met een ANBI-status niet aan de eisen. Dat zou de schatkist jaarlijks bijna 600 miljoen euro kosten. Of wij door de mazen van de wet, die kennelijk nogal wijd zijn, willen glippen? Onze hoofden schudden van 'nee'. Zoals Paula met haar gebruikelijke botte scherpte zei: "Over my ….... {iets dat is weggevallen ondanks de persvrijheid}”.

Wij zullen ons niet aansluiten bij loterijen om daarmee meer inkomsten te genereren. Onze privé-brievenbussen zitten namelijk al overvol met marketing-acties van loterijen en daar willen we niet mee geassocieerd worden. Daar komt bij dat vanaf 1 januari 2020 de minimaal verplichte procentuele afdracht aan goede doelen voor goededoelenloterijen is verlaagd van 50% naar minimaal 40%. En als een loterij partner wordt van het Eurovisie Songfestival 2020 dan lijkt ons dat het goede doel te ver uit het zicht raakt.

WAKEN VOOR ROLVERVAGING

Volgens minister Dekker kunnen “overheid en goede doelen samenwerken in de aanpak van maatschappelijke opgaven die vragen om de inzet van de samenleving als geheel”. Paula wordt onrustig van dit soort zinnen en geef haar eens ongelijk. Dekker vindt ook dat bij de samenwerking van de overheid met goede doelen moet worden gewaakt voor rolvervaging. Nou, Paula redt de rechtsstaat graag (als Dekker daar nou eens aan mee zou werken *zucht*) en neemt haar rol. Johanna knalt vol door met al haar activiteiten van en in haar klooster voor mens, dier en maatschappij. En ik blijf schrijven –met broer Benedictus in het achterhoofd– gebruikmakend van en pal staand voor de persvrijheid. Je bent van harte welkom als donateur!

Franciscus Scherpenisze